Založ si blog

JIT (Malayzia, Holandsko, Belgicko, Ukrajina, Austrália) : MH17 zostrelili Rusi BUKom z 53tej protileteckej brigády z Kursku.

Aj sedem rokov po zostrele MH17 53. protileteckou brigádou z Kursku, ruská propaganda občas recykluje svoje lži o zostrele MH17, aby medzi svojimi vernými trollmi opäť prebudila snahu mystifikovať verejný priestor a zakrývať pravdu.

 

Medzi najznámejšie ruské klamstvá o MH17 patrí samozrejme lož o zostrele ukrajinskou SU-25, ktorú sa nehanbilo použiť ruské Ministerstvo obrany na svojej tlačovke 21.7.2014. Zostrel ukrajinským lietadlom je často recyklovaný v rôznych modifikáciach, niekedy sa na zostrele MH17 podieľalo viac SU-25, inokedy to je zase SU-27, SU-24 alebo MIG-29. Raz sa strieľalo palubným kanónom, inokedy zase izraelskou raketou vzduch-vzduch. Najhlúpejšie sa ruské štátne média, konkrétne verejnoprávna televízia skompromitovala, keď víťazoslávne prezentovala „satelitný snímok“ ukrajinskej stíhačky ako strieľa raketou po MH17. Svojou odbornosťou prispel aj prezident komory ruských inžinierov, ktorý potrvdil pravosť snímky. Stačilo pár hodín a na týchto komických ruských klamstvách sa zabával celý svet.

 

Pre väčších fajnšmekrov ruskej propagandy pripravili ruské média ešte krkolomnejšie verzie. Napríklad o bombe, ktorá bola na palubu implantovaná agentami CIA (Komsomolskaja Pravda) alebo, že MH17 je v skutočnosti MH370, ktoré zmizlo nad Indickým oceánom.

 

Samozrejme, najvernejším, najaktívnejším a nie nutne najhlúpejším ruským trollom (je to len práca, sami tomu ani veriť nemusia) nerobí problém vyťahovať všetky ruské verzie podľa toho ako sa im to práve hodí. Debata Pravdy je toho pekným dôkazom.

 

Dnes si teda ukážeme aké dôkazy o tom, že MH17 zostrelil BUK 53. protileteckej brigády z Kursku vyšetrovatelia či už technického alebo kriminálneho vyšetrovania zverejnili.

 

Odpočuté telefonické hovory a metadáta z BTSiek

 

Vyšetrovatelia podľa informácií zverejnených v niekoľkých magazínoch popisujúcich priebeh vyšetrovania hovoria, že analyzovali približne 150 tisíc hovorov z obdobia zostrelu MH17. Verejne známych je niekoľko desiatok najdôležitejších telefonátov medzi separatistami alebo separatistami a ruskými vojakmi. Vyšetrovatelia potvrdili, že sa im podarilo určiť konkrétne osoby z telefonátov a potvrdiť autentickosť rozhovorov. Z komunikácie sa dozvedáme, že separatisti prosili ruskú stranu o dodanie ťažšej protileteckej zbrane, pretože im ukrajinské letectvo spôsobovalo obrovské problémy. Rovnako tiež vieme, že ruská strana potvrdila separatistom, že v konvoji z Kursku doviezla BUK, ktorý mal byť následne prevezený na východnú Ukrajinu. Zverejnený je aj záznam komunikácie šoféra ťahača, na ktorom bol BUK naložený už na východnej Ukrajine a dohaduje sa s kolegami o trase a mieste dodania BUKu. Samotní vyšetrovatelia potvrdili, že geografické polohy a miesta, o ktorých sa členovia transportu 17.7.2014 bavili zodpovedajú metadátam z BTSiek, cez ktoré boli ich hovory prepájané. Vyšetrovateľom sa podľa handoverov mobilov podarilo zrekonštruovať celý transport BUKu až na miesto výstrelu južne pod Snižnym, blízko Pervomajského.

https://www.youtube.com/watch?v=94LF4sg14Zc

 

Svedectvá o transporte BUKu po východnej Ukrajine, fotografie, videá a satelitný snímok

 

Keď členovia ruskej armády spoločne so separatistami prevážali BUK na miesto odpalu, vyvolalo to na Donbase celkom veľkú odozvu na sociálnych sieťach. Vyšetrovateľom sa podarilo zhromaždiť veľké množstvo správ od ľudí, ktorí videli konvoj s BUKom a na sociálnych sieťach preberali, čo za zbraň separatisti prevážajú. Okrem Facebooku, VKontakte a Twitteru, veľké množstvo diskusií prebiehalo na Ukrajine populárnej službe Zello. A ľudia nielen diskutovali, ale aj fotili a nakrúcali videá. Z konvoja existuje množstvo fotografií a videí, všetky boli vyšetrovateľmi presne lokalizované a zodpovedajú rekonštruovanej trase k miestu pod Snižné. Jedna z fotografií pochádza priamo zo Snižného, kde konvoj s BUKom niekoľko hodín pred zostrelom pozorovali aj reportéri Associated Press a posledné video ukazuje BUK už vyložený z Volva na vlastné pásy ako sa pohybuje smerom južne od Snižného, len pár kilometrov od miesta odpalu. 13.5.2016 zverejnila americká spoločnosť Stratfor dovtedy neznámu satelitnú fotku, zobrazujúcu BUK v konvoji doprovodných vozidiel na svojej trase k miestu odpalu z 17.7.2014.

 

Na tomto mieste mi nedá sa nepozastaviť na tom, ako sa k audiovizuálnym dôkazom postavila ruská propaganda. Tá sa podujala z najvyššich oficiálnych miest spochybňovať akýkoľvek dôkaz, ruské média vášnivo hovorili o tom, že všetky (áno, jednoducho všetky) fotografie a videá sú falošné a armáda trollov sa na svojich blogoch predbiehala s komickými snahami o spochybnenie fotiek a videí. Jedna „analýza“ operovala napríklad s rozfúkanou trávou a kríkmi, ktoré v porovnaní s predpoveďou počasia nemali zodpovedať smeru vetra. Najvtipnejšie sa ruská propaganda nechala nachytať pri spochybňovaní fotky od reportérov Paris Match, ktorá ukazovala konvoj s BUKom na ceste v Donecku. Ruskí trolli zaplavili internet s krkolomnými analýzami, prečo je táto fotka údajne falošná, o to zábavnejšie bolo ich prekvapenie, keď vyšetrovatelia na tlačovke pustili celé video, z ktorého bol povôdne screenshot urobený. A ruské lži sa opäť rozplynuli ako povestný prd vo vetre.

https://www.youtube.com/watch?v=Sf6gJ8NDhYA

 

Svedectvá o výstrele z BUKu a fotografie dymovej stopy z rakety

 

Experti kriminálneho vyšetrovania sa niekoľkokrát vyjadrili, že oveľa dôležitejšie ako radarové dáta alebo satelitné snímky sú pri hľadaní konkrétnych vinníkov svedectvá. A zozbieraných svedectiev nebolo v roku 2016, pri najrozsiahlejšej tlačovke spoločnej vyšetrovacej skupiny JIT málo. Vyšetrovatelia v roku 2016 uvádzali, že operujú so 150-200 svedectvami, z ktorých mnohé popisujú výstrel z BUKu z poľa blízko Pervomajského. Niekoľko ľudí, ktorí poskytli svedectvo boli podľa vyšetrovateľov veľmi blízko k miestu odpalu. Svoju stopu nechal výstrel aj na sociálnych sieťach, kde ľudia medzi sebou preberali, že videli výstrel rakety, popisovali zvuk výstrelu a dymovú stopu, ktorú raketa zanechala na oblohe. Vieme, že dymovú stopu po výstrele sa podarilo odfotiť niekoľkokrát minimálne jednému človeku z východnej Ukrajiny. Autentickosť fotografií potvrdili dve nezávislé výskumné organizácie FOX-IT a NIDF a geolokalizácia výstrelu podľa fotografií urobili NEO a Technicka Univerzita z Delftu. Určené miesto zodpovedá miestu popisovanému svedkami, rovnako zodpovedá miestu, ktoré určili tri nezávislé simulácie trajektórie rakety, z ktorých bola jedna dodaná ruským výrobcom BUKu, spoločnosťou Almaz-Antey. Všetky dôkazy ukazujú na pole blízko ukrajinskej dediny Pervomajskoje pár kilometrov pod Snižným.

http://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/content/documents/2014/12/22/Rapport_Rookpluim_analyse_v1.0.pdf

 

Na miesto odpalu sa vybrali ešte v júli 2014 reportéri britského Telegraphu a našli stopy po výstrele z BUKu – vypálené miesta vo vegetácii, úlomky vojenskej techniky aj pozostatky po táborení vojenskej jednotky.

https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/10984530/MH17-the-clues-which-may-lead-to-missile-launch-site.html

 

Kedže stopy po výstrele boli na poli príliš okaté, separatisti sa rozhodli, že časť poľa výpalia, aby zakryli stopy. Zaujímavý dôkaz o tejto skutočnosti priniesli opať NEO a TU Delft, kde na satelitných snímkoch identifikovali malý výpálený trojuholník v rohu poľa, ktoré bolo v predchádzajúcich analýzach určené ako miesto odpalu. Analýza satelitných snímkov ukazuje, že časť poľa bola úmyselne vypálená niekoľko dní po zostrele MH17.

https://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/content/documents/2014/12/22/Rapport_Rookpluim_analyse_v1.0.pdf

 

Dáta z palubných zapisovačov

 

V Boeingu sa nachádzajú dva zapisovače. Zapisovač FDR neukázal vlastne žiadne podozrivé údaje, MH17 letel až do zostrelu ruskou armádou v stabilnej výške a záznam končí náhle, bez akejkoľvek predchádzajúcej podozrivej udalosti.

 

Možno zaujímavejšie údaje priniesol hlasový zapisovač, ktorý zachytáva komunikáciu pilotov v kokpite. Jeho záznam končí tiež náhle, ale vysoká vzorkovacia frekvencia zvukového záznamu (v porovnaní s nižšou granularitou FDR) umožnila trianguláciou potvrdiť miesto výbuchu trieštivej hlavice BUKu relatívne ku kokpitu MH17. V kokpite totiž nie je jeden, ale niekoľko mikrofónov rozmiestnených v priestore a každý z týchto mikrofónov zaznamenal výbuch hlavice v trošku inom čase. Triangulácia založená na časových rozdieloch zaznamenanej zvukovej špičky potvrdzuje polohu výbuchu, ktorá bola presne určená počítačovým modelovaním a experimentálne overená pokusnými výbuchmi, ktoré robili experti vedúce kriminálne vyšetrovanie.

 

Rozsah a charakteristika poškodenia na trupe MH17

 

Väčšina trosiek MH17 bola prevezených do Holandska a vyšetrovateľom sa podarilo do veľkej miery zrekonštruovať trup lietadla. Už predbežná správa technického vyšetrovania určila, že dôvodom katastrofy bolo veľké množstvo vysokoenergetických častíc, ktoré spôsobili fatálne poškodenie lietadla. Ruská propaganda vtedy reagovala sarkastickými poznámkami o ničnehovoriacej formulácii, ale už vtedy tušila, že vyšetrovatelia nájdu príčinu katastrofy.

 

Vyšetrovatelia na trupe lietadla, konkrétne na jeho prednej, najpoškodenejšej časti, našli viac než 800 dier po prieniku malých kovových fragmentov. Najvyššia hustota dier bola 250 na meter štvorcový. Veľkosť dier, ich obdĺžnikový tvar, pravidelné rozostupy, vysoká hustota a smer, ktorým prenikali cez trup (letiac z malého objemu blízko kokpitu) a tiež zistené poškodenie od tlakovej vlny výbuchu jednoznačne dokazujú, že skazu MH17 spôsobila trieštivá hlavica rakety BUKu obsahujúca stovky malých kovových fragmentov, ktorými je obalená 70 kilogramová nálož.

 

Rozsah a charakteristika poškodenia tiež jednoznačne vylučujú použitie inej zbrane ako napríklad palubný kanón, ktorý spôsobuje veľké kruhové diery s hustotou rádovo v jednotkách maximálne desiatkach zásahov na meter štvorcový, nehovoriac o tom, že v zásobníku bežného palubného kanónu bojového lietadla je len 250 až 300 nábojov. Rovnako, len posúdením poškodenia na trupe MH17 bez akýchkoľvek iných dôkazov sa dá jednoznačne vylúčiť použitie rakety vzduch-vzduch. Jej nálož by zdaľeka nespôsobila také škody ako 70kg trhaviny v hlavici BUKu (napríklad raketa R-60 obsahuje len 3kg trhaviny), nevybuchla by pri kokpite, ale na motoroch a tiež stopy na trupe by vyzerali inak ako v skutočnosti vyzerajú pretože rakety vzduch-vzduch používajú úplne iný tvar fragmentov – tyče alebo struny.

 

Cudzie telesá v trupe lietadla a telách posádky

 

Vyšetrovatelia našli v trupe lietadla stovky cudzích kovových častíc zodpovedajúce veľkosťou, tvarom a chemickým zložením fragmentom z trieštivej hlavice BUKu. V tele kopilota bolo zistených viac než 120 malých kovových častíc, šéf stewardov sa v čase výbuchu tiež nachádzal v kokpite a v jeho tele bolo zistených viac než 100 kovových fragmentov s podobným rozmiestnením ako v tele kopilota. Až po identifkácií tiel sa zistilo, že telo kapitána letu nebolo podrobené detailnému preskúmaniu roentgonom ako telá kopilota a šéfa stewardov. Následná obhliadka zistila, že telo pilota obsahuje stovky kovových častíc, ktoré spôsobili masívne poškodenie tkanív, viacnásobné zlomeniny a iné zranenia nezlučiteľné so životom. Vyšetrovatelia zistili, že pilot, kopilot a šéf stewardov, tri osoby, ktoré sa v čase výbuchu nachádzali v kokpite zasiahlo obrovské množstvo fragmentov z trieštivej hlavice boli okamžite po výbuchu mŕtvi.

 

Analýza týchto fragmentov priniesla jednu dôležitú skutočnosť. Medzi štvorcovými, respektíve obdĺžnikovými časticami bolo nájdených aj niekoľko fragmentov motýlikovitého tvaru. Len hlavica 9N314M obsahuje fragmenty motýlikovitého tvaru. Rakety schopné niesť hlavicu 9N314M sú 9M38 alebo 9M38M1 raketového systému BUK. Chemická analýza tiež napríklad dokázala prítomnosť zlúčenín zo skla okien kokpitu na niektorých črepinách z trieštivej hlavice.

 

Časti rakety nájdené v troskách MH17

 

Azda najrukolapnejší a najpriamejší dôkaz, že MH17 zostrelili Rusi BUKom je to, že v troskách sa našli aj časti rakety. Konkrétne ide o

 

  • stabilizačné krídelko rakety
  • dátove káble z rakety
  • tryska z rakety
  • časť trupu rakety

Časti rakety nájdené v troskách MH17.

Zdroj : DSB, Finálna správa technického vyšetrovania, dostupné online.

 

Časť trupu rakety nájdeného v troskách MH17.

Zdroj : Holandská polícia , dostupné online.

 

 

Okrem týchto veľkých kusov z rakety a samozrejme fragmentov z trieštivej hlavice sa v troskách našli ešte menšie úlomky z tela rakety a chemická analýza farby, ktorá sa nachádzala na troskách a nepatrila lietadlu dokázala, že ide o náter z rakety BUKu.

 

Po zverejnení vyššie uvedených dôkazov ruská propaganda takpovediac zošalela. Výrobca BUKu, spoločnosť Almaz-Antey uviedla, že aj keď bol MH17 zostreleneý systémom BUK, Rusko uz staršími raketami typu 9M38 alebo 9M38M1 nedisponuje a používa už len nové rakety 9M317.

 

Netrvalo dlho a novinári si všimli, že to je len ďalšia ruská lož.

 

Rakety 9M38/M1 sa od modelu 9M317 dajú rozoznať veľmi jednoducho – novší typ má krátke stabilizačné krídelká, zatiaľ čo starší typ ma dlhé stabilizačné krídelká. A kedže Rusko obľubuje vojenské prehliadky, všetci okamžite videli, že na všetkých prehliadkach sa objavujú aj staré rakety, rovnako ako starým typom rakiet boli ozbrojené BUKy 53. protileteckej brigády z Kursku, ktorej konvoj bol mnohokrát zachytený na video a fotografie a vyšetrovatelia medzi nimi identifikovali BUK, ktorý zostrelil MH17.

 

Keď experti kriminálneho vyšetrovania zverejnili informácie o sériovom čísle rakety, z ktorej vyplynul rok výroby 1986, ruské Ministerstvo obrany opäť upravilo svoje lži z „nemáme rakety 9M38M1“ na „nemáme rakety 9M38M1 výroby z roku 1986“

 

Netrvalo dlho a aj táto ruská lož bola odhalená, článok Reuters z roku 2014 totižto použil fotky ruského konvoja rakiet, ktoré majú viditeľné sériové čísla s dátumom výroby z roku 1986.

http://www.whathappenedtoflightmh17.com/russian-lies-part-133-we-do-not-use-buk-missiles-produced-in-1986/

 

Vyššie uvedené skutočnosti dokazujú, že ruská propaganda stále používa rôzne lži o spôsobe zničenia MH17, aby zakryla vlastnú vinu na vražde 298 ľudí z paluby letu MH17.

 

Kriminálne vyšetrovanie vedené štyrmi krajinami, ktorých občania zahynuli po zostrele civilného letu a krajinou, kde k zostrelu došlo – Austrálie, Belgicka, Malajzie, Ukrajiny a Holandska už dávnejšie zistilo, že MH17 zostrelila ruská armáda, konkrétne členovia 53tej protileteckej brigády z Kursku. Raketový systém BUK (v tomto prípade len odpalovák v autonómnom režime) bol podľa vyšetrovateľov privezený na východnú Ukrajiny z Ruska a po zostrele sa do Ruska vrátil. Miesto odpalu vyšetrovanie identifikovalo ako pole niekoľko kilometrov južne od ukrajinského mesta Snižne, kde bol BUK len pár hodín pred zostrelom naposledy videný a natočený na video.

 

Zhromaždené dôkazy doteraz umožnili Holandskej prokuratúre obviniť štyroch ľudí :

 

Olega Pulatova z Ruska

Igora Girkina z Ruska

Sergeja Dubinského z Ruska

Olega Charčenka z Ukrajina

 

Vyššie menovaní su obvinení z organizovania transportu ruského BUKu až na miesto odpalu, čím umožnili masovú vraždu 298 nevinných ľudí. Iba Pulatov sa rozhodol, že sa na súde bude obhajovať sám, respektíve prostredníctvom ruského advokáta.

 

Kriminálne vyšetrovanie stále pokračuje a momentálne sa zameriava na rozkrytie štruktúry velenia ruskej armády s cieľom určiť konkrétnych ruských vojakov, ktorí sedeli v BUKu a zostrelili MH17.

 

Rusko, ale dlhodobo nespolupracuje s vyšetrujúcimi krajinami tak ako sa zaviazalo v rezolúcii OSN 2166(2014).

 

https://www.politie.nl/en/themes/flight-mh17/witness-appeal-crash-mh17.html

 

Zdroje a linky:

 

Správy technického vyšetrovania DSB (ukončené) :

https://www.onderzoeksraad.nl/en/page/3546/crash-mh17-17-july-2014

 

Hlavná stránka kriminálneho vyšetrovania (prebieha) :

https://www.om.nl/onderwerpen/mh17-crash/

 

Lži ruského Ministerstva obrany o SU-.25

https://www.youtube.com/watch?v=4bNPInuSqfs

Ruský fašizmus v praxi. Na okupovanom území za spievanie ukrajinskej pesničky v aute : zatknutie, mučenie, poníženie a väzenie.

29.08.2022

Pamatáte si na video, ktoré sa šírilo na sociálnyh sieťach z ukrajinského Sevastopolu, na ktorom mladí ľudia v aute spievajú ukrajinskú pesničku? Po niekoľkých dňoch ruskí okupanti našli šoféra tohto auta, brutálnym spôsobom ho zatkli, pred súdom ho ponížili tým, že ho donútili nakrútiť „ospravedlňujúce“ video a všetko zavesili na internet ako [...]

Lži ruskej propagandy : Ukrajinská armáda zabila za posledných osem rokov na východnej Ukrajine tisíce civilistov (doplnené o údaje OSN)

27.08.2022

Ruská propaganda a jej užitoční idioti často opakujú lož, ktorou odôvodňujú bezprecedentnú dobyvačnú vojnu Ruska proti Ukrajine a to, že od roku 2014 ukrajinská armáda systematicky terorizovala a ostreľovala civilné obyvateľstvo. Kedže ide o klamstvo vycucané z prsta, ruská propaganda raz píše o „tisícoch mŕtvych civilistoch“, inokedy zas cucá vymyslené [...]

Lži ruskej propagandy : Ukrajinská armáda zabila za posledných osem rokov na východnej Ukrajine tisíce civilistov.

22.08.2022

Ruská propaganda a jej užitoční idioti často opakujú lož, ktorou odôvodňujú bezprecedentnú dobyvačnú vojnu Ruska proti Ukrajine a to, že od roku 2014 ukrajinská armáda systematicky terorizovala a ostreľovala civilné obyvateľstvo. Kedže ide o klamstvo vycucané z prsta, ruská propaganda raz píše o „tisícoch mŕtvych civilistoch“, inokedy zas cucá vymyslené [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 99671x
Priemerná čítanosť článkov: 3692x

Autor blogu

Kategórie