Založ si blog

MH17 a lži ruskej propagandy: USA nedodali vyšetrovateľom satelitné snímky výstrelu

Obľúbenou manipuláciou, povedzme to priamo, klamstvom ruskej propagandy je to, že USA údajne vyšetrovateľom nikdy nedodali satelitné zábery potvrdzujúce miesto výstrelu z ruského BUKu patriaceho 53tej protileteckej brigády z Kursku.

 

Skutočnosť je opäť samozrejme úplne iná.

 

Americká ambasáda na Ukrajine zverejnila 22.7.2014, teda 5 dní po zostrele MH17, grafiku, ktorá znázorňuje spôsob zostrelenia letu MH17. Na uvedenej grafike vidno časť východnej Ukrajiny na satelitnom zábere komerčnej spoločnosti Digital Globe. Pridané grafické prvky poukazujú na :

 

  • letovú trasu MH17
  • miesto zasáhu raketou
  • miesto dopadu trosiek lietadla
  • miesto odpalu rakety
  • trajektóriu rakety

Grafika znázorňujúca situáciu pri zostrele. 

Zdroj: U.S. Embassy in Ukraine, 22.7.2014, dostupné online

 

Spojené štáty americké disponujú satelitným systémom SBIRS, ktorý je schopný robiť detailné zábery zemského povrchu v infračervenom spektre a automaticky detekovať odpaly rakiet. Práve údaje z tohto vojenského satelitného systému slúžili ako podklad pre horeuvedenú grafiku. Prečo len podklady? Uvedený systém a hlavne jeho schopnosti samozrejme podliehajú utajeniu a USA nebude svojim nepriateľom len tak odhaľovať svoje technológie. Práve to je dôvod, prečo dáta zo SBIRSu boli prezentované verejnosti na počitačovej grafike.

 

Verejnosť je verejnosť, ale vyšetrovatelia sú vyšetrovatelia. A MH17 vyšetrovali a vyšetrujú dve skupiny. V prvom rade šlo o technické vyšetrovanie, ktoré malo určiť príčiny katastrofy a viedlo ho holandský Dutch Safety Board. Technické vyšetrovanie bolo ukončené v roku 2015 a finálna správa bola zverejnená 13.10.2015. Existuje tiež kriminálne vyšetrovanie vedené štyrmi krajinami, ktorých občania zahynuli po zostrele civilného letu a krajinou, kde k zostrelu došlo – Austrálie, Belgicka, Malajzie, Ukrajiny a Holandska. Toto vyšetrovanie si za úlohu kladie nájsť konkrétne osoby z 53tej protileteckej brigády z Kursku, ktoré sa podielali na vražde 298 ľudí na palube MH17.

 

Takže otázka znie : Mali alebo nemali vyšetrovatelia k dispozícii dáta z amerického systému SBIRS?

 

Odpoveď : Áno, obidve vyšetrovania mali a majú k dispozícii informácie z amerického satelitného systému SBIRS.

 

DSB, teda technické vyšetrovanie sa o týchto informáciách poskytnutých inými krajinami podliehajúcich utajeniu vyjadruje v prílohe finálnej vyšetrovacej správy s názvom „MH17 – About the investigation“. Na približne sto stranách vyšetrovatelia popisujú svoje zdroje a na strane 66 píšu o spôsobu použitia utajených informácií.

DSB popisuje prístup k utajovaným informáciám cez AIVD a MIVD.

Zdroj : Dutch Safety Board : MH17 – About the investigation, final report, dostupné online.

 

V skratke DSB píše o tom, že vyšetrovatelia mali prístup a možnosť nahliadnutia do dokumentov poskytnutých inými krajinami, ktoré podliehajú utajeniu. Držiteľom týchto informácií je holandska tajná služba AIVD a holandská vojenská tajná služba MIVD. Z dostupných vyjadrení holandskej a americkej strany vyplýva, že odovzdanie dokumentov prebehlo práve na úrovni národných tajných služieb USA a Holandska

 

A čo hovoria o dátach od Američanov ľudia, ktorí vedú kriminále vyšetrovanie?

 

Holandský prokurátor Fred Westerbeke dohliadajúci na vyšetrovanie sa k týmto otázkam do médií vyjadril niekoľkokrát. Jednu z najpriamejších odpovedí použil v rozhovore pre Novaju Gazetu v októbri 2017.

 

Fred Westerbeke, dozorujúci holandský prokurátor komentuje dostupnosť snímkov z amerického satelitného systému.

Zdroj: „The purpose is to bring MH17 matter to court“, Novaja Gazeta, október 2017, dostupné online

 

Pre čitateľov neznalých angličtiny ponúkam preklad :

 

Správa spoločnej vyšetrovacej skupiny JIT zmieňuje satelitné snímky, ktoré dokazujú, že raketa BUKu bola vystrelená z oblasti Snižného. Sú to tie fotky urobené americkými satelitmi? Naozaj ich máte?

Áno, máme tieto snímky. Člen môjho oddelenia, ktorý má oprávnenie na narábanie s dokumentami od tajných služieb s označením „prísne tajné“ a „národná bezpečnosť“ videl a študoval satelitné dáta poskytnuté Spojenými štátmi.

 

Môžete sa podeliť o detailnejšie informácie o týchto fotkách? Prispeli k širšiemu obrazu o incidente?

Bohužiaľ, nie je to nič také ako sa ukazuje vo filmoch, kde majú satelity neobmedzené pozorovacie schopnosti a možnosti priblíženia. Vďaka masmédiám si mnoho ľudí myslí, že americké satelity sú schopné nahrávať plynulé video zemského povrchu. Tak to ale nefunguje.

 

A ako to funguje? Kde inde by mali Spojené štáty udržiavať svoje satelity v čase bezprecedentného nepriateľského konania v Európe?

Uisťujem vás, že ani americké satelity nie sú schopné vidieť všetko. Okrem toho, spomente si, že v ten deň bolo oblačno. Nemôžem hovoriť o tom, čo je na týchto fotkách, pretože boli skúmané mojim kolegom s príslušným oprávnením na narábanie s citlivými dátami. On videl správu a závery americkej strany a my sme taktiež použili ich informácie v našom vyšetrovaní.

 

Ste spokojný so zapojením amerického tímu?

Áno som. Tento malý kúsok je ale len príspevkom k obrovskému množstvu dôkazov, že raketa bola vystrelená z oblasti Snižného.

 

Prečo malý?

Pretože satelitné snímky od Američanov predstavujú len zlomok z ohromného množstva dôkazov. Dôležitejšie sú výpovede svedkov, tie sú pre nás oveľa cennejšie ako napríklad radarové dáta alebo satelitné snímky.

 

 

Vyššie uvedené skutočnosti dokazujú, že technické aj kriminálne vyšetrovanie disponuje satelitnými snímkami z amerického systému SBIRS na detekciu odpalov rakiet.

 

Kriminálne vyšetrovanie vedené štyrmi krajinami, ktorých občania zahynuli po zostrele civilného letu a krajinou, kde k zostrelu došlo – Austrálie, Belgicka, Malajzie, Ukrajiny a Holandska už dávnejšie zistilo, že MH17 zostrelila ruská armáda, konkrétne členovia 53tej protileteckej brigády z Kursku. Raketový systém BUK (v tomto prípade len odpalovák v autonómnom režime) bol podľa vyšetrovateľov privezený na východnú Ukrajiny z Ruska a po zostrele sa do Ruska vrátil. Miesto odpalu vyšetrovanie identifikovalo ako pole niekoľko kilometrov južne od ukrajinského mesta Snižne, kde bol BUK len pár hodín pred zostrelom naposledy videný a natočený na video.

 

 

Zdroje a linky:

 

Rozhovor s Fredom Westerbeke o kriminálnom vyšetrovaní pre Novaju Gazetu, 16.10.2017:

https://www.novayagazeta.ru/articles/2017/10/16/74192-the-purpose-is-to-bring-this-matter-to-court

 

Správy technického vyšetrovania DSB (ukončené) :

https://www.onderzoeksraad.nl/en/page/3546/crash-mh17-17-july-2014

 

Hlavná stránka kriminálneho vyšetrovania (prebieha) :

https://www.om.nl/onderwerpen/mh17-crash/

 

Lži ruského štátneho média Sputnik o amerických satelitných snímkoch:

https://sputniknews.com/russia/201805261064828855-usa-russia-mh17-crash-investigation/

Ruský fašizmus v praxi. Na okupovanom území za spievanie ukrajinskej pesničky v aute : zatknutie, mučenie, poníženie a väzenie.

29.08.2022

Pamatáte si na video, ktoré sa šírilo na sociálnyh sieťach z ukrajinského Sevastopolu, na ktorom mladí ľudia v aute spievajú ukrajinskú pesničku? Po niekoľkých dňoch ruskí okupanti našli šoféra tohto auta, brutálnym spôsobom ho zatkli, pred súdom ho ponížili tým, že ho donútili nakrútiť „ospravedlňujúce“ video a všetko zavesili na internet ako [...]

Lži ruskej propagandy : Ukrajinská armáda zabila za posledných osem rokov na východnej Ukrajine tisíce civilistov (doplnené o údaje OSN)

27.08.2022

Ruská propaganda a jej užitoční idioti často opakujú lož, ktorou odôvodňujú bezprecedentnú dobyvačnú vojnu Ruska proti Ukrajine a to, že od roku 2014 ukrajinská armáda systematicky terorizovala a ostreľovala civilné obyvateľstvo. Kedže ide o klamstvo vycucané z prsta, ruská propaganda raz píše o „tisícoch mŕtvych civilistoch“, inokedy zas cucá vymyslené [...]

Lži ruskej propagandy : Ukrajinská armáda zabila za posledných osem rokov na východnej Ukrajine tisíce civilistov.

22.08.2022

Ruská propaganda a jej užitoční idioti často opakujú lož, ktorou odôvodňujú bezprecedentnú dobyvačnú vojnu Ruska proti Ukrajine a to, že od roku 2014 ukrajinská armáda systematicky terorizovala a ostreľovala civilné obyvateľstvo. Kedže ide o klamstvo vycucané z prsta, ruská propaganda raz píše o „tisícoch mŕtvych civilistoch“, inokedy zas cucá vymyslené [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 99396x
Priemerná čítanosť článkov: 3681x

Autor blogu

Kategórie