Založ si blog

Korene neonacizmu v Putinovom Rusku

Počiatky tohto vzťahu siahajú do konca 90. rokov, keď Ruskom otriasla vlna rasistického násilia páchaného neonacistickými skinheadskými gangmi. Po nástupe Putina do prezidentského úradu v roku 2000 jeho režim využil tento vývoj dvoma spôsobmi.

 

Po prvé, Putinov režim využil neonacistickú hrozbu na ospravedlnenie prijatia protiextrémistických zákonov, čo je dlhodobá požiadavka niektorých ruských liberálov. V konečnom dôsledku sa táto legislatíva používa na stíhanie ruských demokratov. Po druhé, Kremeľ spustil projekt „riadeného nacionalizmu“, pokus o spojenie a mobilizáciu radikálnych nacionalistických militantov, vrátane neonacistov, ako protiváhu vznikajúcej protiputinovskej koalície demokratov a ľavicových radikálov.

Ideme spolu – Идущие вместе , proputinovská mládežnícka organizácia, ktorá je známa svojou kampaňou proti postmodernistickej literatúre, urobila prvý krok tým, že oslovila OB88, najmocnejší skinheadský gang v Rusku.

 

Táto spolupráca sa rozšírila po ukrajinskej oranžovej revolúcii v roku 2004. Aby Kremeľ izoloval Rusko pred nákazou prodemokratických protestov, premenil Ideme spolu na ambicióznejší projekt s názvom Naši.

 

V rámci príprav na konfrontáciu s potenciálnym demokratickým povstaním v Rusku Naši získal členov futbalových gangov, ktorých subkultúra sa prekrývala s neonacistickým podhubím.

 

Počas roku 2005 násilníci z Naši zorganizovali sériu razií na protiputinovské mládežnícke skupiny. Najnásilnejší útok, po ktorom zostali štyria ľavicoví aktivisti v nemocnici, viedol k zatknutiu útočníkov. Po tom ako policajnú stanicu navštívil Nikita Ivanov, kremeľský funkcionár, ktorý dohliadal na mládežnícke organizácie verné režimu, všetkých útočníkov prepustili.

 

Výsledný škandál vyvolal reorganizáciu projektu „riadeného nacionalizmu“. Zatiaľ čo sa Naši dištancovali od futbalových gangov, jeho radikálni militanti migrovali k dvom súperiacim kremeľským zástupcom, nacionalistickej skupine „Mladé Rusko“ a skupine bojujúcej proti imigrácii „Miestni“. Práve tieto organizácie sa stali spojnicou medzi neonacistickým podzemím a Kremľom.

 

Neonacistickí vodcovia zapletení do vraždenia

V rokoch 2008-09 ohrozovali Kremeľ snahy ruského opozičného aktivistu Alexeja Navaľného vybudovať v Rusku protiputinovskú koalíciu demokratov a radikálnych nacionalistov. V reakcii na to Kremeľ začal spolupracovať s „Ruským obrazom“, tvrdou neonacistickou skupinou, ktorá je známa najmä svojim časopisom a kapelou „Pravý hák“.

S pomocou kremeľských koordinátorov Ruský obraz zaútočil na nacionalistov, ktorí opustili skinheadov pre Navaľného koalíciu proti Putinovi. Na oplátku získal Ruský obraz privilegovaný prístup do verejného priestoru a médií.

 

Jeho lídri viedli televízne diskusie so štátnymi funkcionármi a spolupracovali s Maximom Miščenkom, poslancom z vládnucej strany. Snáď najšokujúcejšie je, že Ruský obraz usporiadal aj koncert neslávne známej neonacistickej skupiny Kolovrat na moskovskom Blatnom námestí, len kúsok od Kremľa.

 

Problémom Kremľa bolo, že vodca Ruského obrazu Iľja Gorjačov bol horlivým zástancom neonacistického aktivizmu, ktorý spáchal stovky rasistických vrážd od roku 2005 až 2010. Úrady aj napriek tomu privreli oči pred dvojhodinovým internetovým dokumentom z produkcie Ruského obrazu s názvom Ruský odpor, ktorý oslavoval týchto vrahov ako vlasteneckých hrdinov a vyzýval na ozbrojený boj proti režimu.

 

Kremeľ však nemohol ignorovať zatknutie Nikitu Tichonova, bývalého skinheada a spoluzakladateľa Ruského obrazu, obvineného z vraždy. Tichonov bol vodcom BORN („Bojová organizácia ruských nacionalistov“), teroristickej skupiny, ktorá spáchala sériu vrážd verejných činiteľov a bojovníkov proti fašizmu. Medzi obeťami bol aj uznávaný právnik v oblasti ľudských práv Stanislav Markelov a novinárka Anastasia Baburová. Tichonov bol za ich vraždy odsúdený v roku 2011.

 

Policajné vyšetrovanie odhalilo, že Gorjačov považoval BORN a Ruský obraz za ozbrojené a politické platformy neonacistického povstania podľa vzoru IRA a Sinn Féin v Írsku a Severnom Írsku. Zo súdnych materiálov vyplýva, že keď Gorjačov podával správy svojim kremeľským nadriadeným, radil Tichonovovi aj o výbere obetí vrážd. Gorjačov bol v roku 2015 uznaný vinným z objednávky vrážd mnohých ľudí vrátane Markelova.

 

Nepriaznivá publicita zničila kariéry niektorých kremeľských podporovateľov neonacizmu, ale veteránom Ruského obrazu sa naďalej darí  v propagandistických inštitúciách Putinovho, čoraz autokratickejšieho režimu.

 

Jednou z nich je Anna Trigga, ktorá pracovala pre Internet Research Agency, továreň na trollov, ktorá zasahovala do amerických prezidentských volieb v roku 2016 a pokúšala sa rozdúchať protimoslimskú nenávisť v Austrálii. Ďalším je Andrej Guľutin, redaktor webovej stránky Ridus, dôležitej platformy proputinovského ruského nacionalizmu.

 

Podpora neonacistov v zahraničí

 

Nemenej dôležitá je úloha neonacistov a iných pravicových osobností v ruskom útoku na Ukrajinu. V roku 2014 Aleksander Maťušin z Ruského obrazu pomáhal terorizovať prívržencov ukrajinského štátu v Donecku v predvečer ruskej vojny na východnej Ukrajine. Stal sa hlavným poľným veliteľom.

 

Dnes Dimitrij Stešin z Ruského obrazu, slávny vojnový korešpondent bulvárneho denníka, šíri lži, ktoré obviňujú ukrajinské sily z operácií pod falošnou vlajkou, ktoré sú v skutočnosti zverstvá páchané ruskou armádou.

 

Kremeľské hýčkanie si domácich neonacistov je v súlade s jeho podporou neonacistov na západe. Niektorí posilňujú protizápadné konšpiračné teórie ako „experti“ vystupujúci na Russia Today, čo je propagandistický televízny kanál patriaci Kremľu. Iní slúžia Kremľu ako zahraniční pozorovatelia, ktorí následne schvaľujú priebeh podvodných volieb konaných v Rusku. A medzitým všetkým riadi Američan Rinaldo Nazzaro v tichosti medzinárodnú neonacistickú teroristickú organizáciu The Base z bytu v Petrohrade.

 

Putinovo vyzbrojovanie neonacistov bolo vždy riskantnou stratégiou, ale nebolo iracionálne. Narozdiel od klasických nacionalistov, ktorí skôr podporujú myšlienku slobodných volieb, neonacisti odmietajú demokratické inštitúcie a samotnú ideu ľudskej rovnosti. Pre diktátora, ktorý rozkladá demokraciu a buduje autoritársky režim, sú ideálnymi spolupáchateľmi.

 

=== Zdroje ===

 

Ruský obraz a politika riadeného nacionalizmu v Rusku

https://www.routledge.com/Putins-Fascists-Russkii-Obraz-and-the-Politics-of-Managed-Nationalism/Horvath/p/book/9780367474133

 

OB88 – najobávanejší neonacistický gang v Rusku:

https://web.archive.org/web/20021004111831/http://2002.novayagazeta.ru/nomer/2002/70n/n70n-s00.shtml

 

Mládežnícka organizácia Naši:

https://www.opendemocracy.net/en/russia_nashi/

 

Nikita Ivanov z Kremľa oslobodzuje neonacistických útočníkov:

https://www.gazeta.ru/2005/09/14/oa_170780.shtml

 

Pravý Hák – spriatelená kapela Ruského obrazu:

https://www youtube.com/watch?v=2sAEd0uKoLo

 

Vrah Ilja Gorjačev:

https://www.bbc.com/news/world-europe-33657409

 

Galina Koževnikovová. Jesenná renesancia-2009: Od RNE po Kolovrat:

https://www.sova-center.ru/racism-xenophobia/publications/2009/12/d17583

 

Vrah Nikita Tichonov:

https://www.rferl.org/a/russian_nationalists_convicted_of_killing_lawyer_reporter/16797379.html

 

Aktivity neonacistu Maťjušina na Ukrajine:

https://www.bbc.com/news/world-europe-29721466

 

Prienik ruských neonacistov do ruských médií:

https://novayagazeta-vlad.ru/2015/09/28/1671/okoloborn.html

 

Propaganda produkovaná Stešinom pre Komsomolskú pravdu:

https://www.kp.ru/daily/27377/4559905/

 

Neonacista Rinaldo Nazzaro a jeho základňa v Petrohrade:

https://www.bbc.com/news/world-51236915

 

 

 

 

Ruský fašizmus v praxi. Na okupovanom území za spievanie ukrajinskej pesničky v aute : zatknutie, mučenie, poníženie a väzenie.

29.08.2022

Pamatáte si na video, ktoré sa šírilo na sociálnyh sieťach z ukrajinského Sevastopolu, na ktorom mladí ľudia v aute spievajú ukrajinskú pesničku? Po niekoľkých dňoch ruskí okupanti našli šoféra tohto auta, brutálnym spôsobom ho zatkli, pred súdom ho ponížili tým, že ho donútili nakrútiť „ospravedlňujúce“ video a všetko zavesili na internet ako [...]

Lži ruskej propagandy : Ukrajinská armáda zabila za posledných osem rokov na východnej Ukrajine tisíce civilistov (doplnené o údaje OSN)

27.08.2022

Ruská propaganda a jej užitoční idioti často opakujú lož, ktorou odôvodňujú bezprecedentnú dobyvačnú vojnu Ruska proti Ukrajine a to, že od roku 2014 ukrajinská armáda systematicky terorizovala a ostreľovala civilné obyvateľstvo. Kedže ide o klamstvo vycucané z prsta, ruská propaganda raz píše o „tisícoch mŕtvych civilistoch“, inokedy zas cucá vymyslené [...]

Lži ruskej propagandy : Ukrajinská armáda zabila za posledných osem rokov na východnej Ukrajine tisíce civilistov.

22.08.2022

Ruská propaganda a jej užitoční idioti často opakujú lož, ktorou odôvodňujú bezprecedentnú dobyvačnú vojnu Ruska proti Ukrajine a to, že od roku 2014 ukrajinská armáda systematicky terorizovala a ostreľovala civilné obyvateľstvo. Kedže ide o klamstvo vycucané z prsta, ruská propaganda raz píše o „tisícoch mŕtvych civilistoch“, inokedy zas cucá vymyslené [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 99371x
Priemerná čítanosť článkov: 3680x

Autor blogu

Kategórie