MH17: Novaja Gazeta zverejnila nové dôkazy

14. júna 2019, gregormak, BUK MH17 Rusko Ukrajina

Pred týždňom zverejnila Novaja Gazeta nové dôkazy o presune 53tej protileteckej brigády z Kursku k ukrajinským hraniciam.

 

Kriminálne vyšetrovanie vedené štyrmi krajinami, ktorých občania zahynuli po zostrele civilného letu a krajinou, kde k zostrelu došlo – Austrálie, Belgicka, Malajzie, Ukrajiny a Holandska už dávnejšie zistilo, že MH17 zostrelila ruská armáda, konkrétne členovia 53tej protileteckej brigády z Kursku. Raketový systém BUK (v tomto prípade len odpalovák v autonómnom režime) bol podľa vyšetrovateľov privezený na východnú Ukrajiny z Ruska a po zostrele sa do Ruska vrátil. Miesto odpalu vyšetrovanie identifikovalo ako pole niekoľko kilometrov južne od ukrajinského mesta Snižne, kde bol BUK len pár hodín pred zostrelom naposledy videný a natočený na video.

 

Kedže zo dňa, kedy bol MH17 zostrelený, existuje množstvo audiovizuálnych dôkazov zobrazujúcich prevážanie BUKu až na miesto odkiaľ Rusi zostrelili MH17, vyšetrovateľom sa podarilo konkrétny BUK stotožniť s BUKom, ktorý prevážala ruská armáda niekoľko dní pred zostrelom. Aj z tohto konvoja existuje množstvo fotografií a videí a  vidno na nich konkrétny BUK, ktorý sa o pár dní neskôr objavil už na území Ukrajiny a jeho ruská posádka zavraždila 298 ľudí na palube MH17.

 

Novaja Gazeta pred týždňom zverejnila oficiálne dokumenty nepodliehajúce utajeniu, ktoré dokazujú, že 53tia protiletecká brigáda dostala rozkaz na presun techniky k ukrajinským hraniciam. Medzi zverejnenými listinami je napríklad aj schvalovací dokument o prídeloch baleného jedla na niekoľko dní pre táboriacu jednotku blízko ukrajinských hraníc.

 

https://www.novayagazeta.ru/articles/2019/06/05/80785-o-deystviyah-rodiny-govorit-ne-imeyu-prava